Motivasyonu Koruma ve Geliştirme Yolları

MOTİVASYONU KORUMA VE GELİŞTİRME YOLLARI


  Motivasyon, insanları belirli bir amaç doğrultusunda harekete geçiren dürtü veya dürtüler bileşkesidir. Birçok insan herhangi bir işe giriştiğinde yeni bir şey yapıyor olmanın heyecanıyla birlikte birtakım kaygılarla da karşılaşabiliyor. Bu hayatımızın her alanında ve her anında olabilir. Bu gibi durumlarda bizi amacımız yönünde harekete geçiren motivasyonu korumak önemlidir. Amacımızın gerçekleşmesi sürecinde ihtiyacımız olan motivasyonu korumak ve geliştirmek için birçok yöntem mevcuttur.



Kendinizi Tanıyın

  Motivasyon süreci boyunca kendimizi tanımamız çok önemlidir. Becerilerimizi, eğilimlerimizi, önceliklerimizi vb. bilmemiz hedef doğrultusunda daha gerçekçi olmamızı sağlayacak ve süreç içerisinde kendimizi yanlış yönde motive etmemize engel olacaktır. Bu yöntemle hem elde edeceğimiz sonuçtan daha memnun olacağız hem de kendi ilgi alanlarımız doğrultusunda güzel bir iş ortaya çıkaracağız.
Ayrıca bir insanın kendini tanıması kendine olan güvenini yerine getirecek ve emin adımlarla hedefe yürümesine yardımcı olacaktır. Çünkü eğilimlerinin ve becerilerinin farkında olan bir insan bu işin ona göre olduğunu bilir ve kendine olan güvenini kaybetmez. Biliyoruz ki özgüven bir işte başarılı olmanın anahtarlarındandır. Kendinize güvenin motivasyonunuzun arttığını göreceksiniz.:)

Olumlu  Düşünün

  “ Yapamıyorum.” , “ Yeterince iyi değilim.”, “ Başkaları gibi olamam.” gibi sizi demoralize edecek ve motivasyonunuzu düşürecek negatif cümlelerden uzak durmanız gerekiyor. Bu gibi olumsuz cümleler hem sizi hem de süreci yıpratacak ve istediğiniz sonucu elde edemeden vazgeçmenize neden olacaktır. Bu tarz cümleler yerine moralinizi yükseltecek ve enerjinizi yerine getirecek pozitif cümlelerden yana olmalısınız. Emin olun eğer çok isterseniz yapabilirsiniz.

Başarısızlığı Kabullenin

 Hedeflerinize giden yolun ne kadar süreceğini kestiremeyebilirsiniz. Bu çok uzun bir süreç de olabilir çok kısa bir süreç de. Bilmeniz gereken şey hedefe ulaşırken birtakım engellerle karşılaşma ihtimalinizin olduğudur. Nereden ne zaman bir sorun çıkacağını tahmin edemezsiniz ama eğer gerçekten başarılı olmak istiyorsanız vazgeçmek son seçeneğiniz bile olmamalıdır. Her zaman her şeyin kolay elde edilemeyeceğini düşünün, başarısız da olabilirsiniz bu durumda tekrar başlayın. Her seferinde daha güçlü daha kararlı olacak ve en sonunda başarıyı yakalayacaksınız. Ayrıca hata yapmanız da çok doğaldır. Unutmayın hatalarınız sizi mükemmele yaklaştırır.


 Ne kadar hata yaptığınız ya da ne kadar yavaş ilerleme kaydettiğiniz önemli değil, hala denemeyen diğer herkesin önündesiniz.
– Tony Robbins –

Realist Olun, Gerçekçi Hedefler Koyun

 Kendi sınırınızın farkında olun ve büyük hedeflerle başlamak yerine küçük adımlarla hareket edin. Hepimiz her şeyi yapamayabiliriz bu yüzden realist düşünüp kendinize en uygun hedefi belirleyin. Aksi takdirde her başarısızlıkta motivasyonunuzu yitirebilirsiniz. Motivasyonu korumak ilerlemeniz için önemli bu yüzden teraziyi dengede tutmanız gerekiyor. Bir kefede resim çizme yeteneği yoksa diğer kefeye de iyi bir ressam olma hedefi konulmamalıdır.

 Önemsiz Şeyleri Görmezden Gelin

 Her duruma yapılması imkansızmış gibi yaklaşmayın çünkü bu yaklaşımla imkansızlığı siz yaratmış olursunuz. Her şey aynı derecede kolay değildir tabi ki. Başarmak istediğiniz şey sizi biraz zorlayabilir fakat en baştan bu hedefe ulaşmanın imkansız olduğunu söylerseniz zaten çok fazla ilerleyemez hatta yolun başından motivasyonunuzu kaybedersiniz. Çok emek sarfedebilirsiniz yeter ki azimli olun. Bu zamana kadar hedefinizin imkansız olduğunu düşünmüş hatta bunu kanıksamış da olabilirsiniz. Bu algılardan kurtulun ve başaracağınıza inanın. Üzerinizden attığınız bu yükler motivasyonunuzu da destekleyecektir.




Erteleme Alışkanlığınızdan Kurtulun

 Bulunduğunuz durum ve zamanda hedefiniz için ilk adımı atabilecekken bunu ertelemeyi tercih etmeyin. Çünkü ertelemek motivasyon kazanmanıza engel olur ve bu erteleme durumu bugün ve sonrası için de geçerli olabilir. Sürekli bir şey yapmayı ileri tarihe atmak sonrasında size kötü bir alışkanlık olarak dönebilir. Ve bu alışkanlık iyice yerleştiğinde hedefleriniz için adım atmak artık sizin için daha zor bir hal alır. O yüzden ertelemek yerine küçük de olsa adımlar atın. Buna bazı takıntılar da sebep olabiliyor tabi. “Haftanın ilk gününden başlayayım, daha 2 gün var.” gibi cümleleri birçoğumuz kullanıyoruz ve o pazartesi hiç gelmiyor maalesef ve o diyetler, sporlar hiç yapılmıyor. Bu yüzden ertelemeyin, küçük adımlar atın. Her şeye büyük başlamanıza lüzum yok minik adımları asla küçümsemeyin. Çünkü attığınız her adım başladığımız her andan daha değerlidir.






Stresten Uzak Durun, İşlerinizi Son Ana Bırakmayın 

 Öncelikle stresin salt zararlı bir durum olduğunu düşünenlere düşüncelerinin doğru bilinen yanlışlar kategorisinde yer alabileceğini söyleyebiliriz. Stres yaşadığımız durumlarda bize sadece kötü bir etkisi varmış gibi hissettiriyor fakat durum öyle değil. Elbette kontrol altına alınamayan stres sizi başarısızlığa itebilir. Ama normal düzeyde tuttuğunuzda olumlu etkileri olduğunu düşünen uzman görüşleri de vardır. Bir kısmını sizlerle paylaşıyorum :)

Psikiyatr Judith Orloff’a göre “Başa çıkmamız gereken şeyle başa çıkabilmek için vücudumuzdaki sistemlerin hızını artırıyoruz.Uzun vadedeyse, stres önemsediğimiz işleri daha iyi yapmak için bizi motive edebilir. Birazı daha dirençli olmamızı sağlayarak bizi karşılaşacağımız daha büyük bir strese hazırlar. Aşırı stresin bile bazı pozitif etkileri olabilir. “

Spencer Rathus’un Psikoloji: Kavram ve İlişkiler (Psychology: Concepts and Connections) kitabında yer aldığı üzere “Kimi stres sağlıklıdır. Bizi meşgul ve tetikte tutmak için de gereklidir.”

Psikoloji uzmanı Janet DiPietro “Toplum, stresin her zaman zararlı olduğuna dair sabit bir fikre sahip. Çok yazık çünkü çoğu insan normal seviyedeki stresi azaltmak için bile elinden geleni yapıyor.”

Uzmanlara göre stresin faydaları mevcut. Normal düzeydeki stresin motivasyonunuzu artırdığı da düşünülüyor. Fakat stres kontrol altına alınamazsa motivasyonunuzu düşürmek gibi tam tersi bir etki de gösterebilir. Bu yüzden dikkat etmeniz gereken bir konudur. Aşırı stres yapmanıza neden olacak durumlardan kendinizi soyutlayın ve eğer işlerinizi planladıysanız mümkün mertebe o plana sadık kalın. Çünkü son ana bırakılan işler de aşırı strese sebep olur.


Başarılı İnsanları Örnek Alabilirsiniz 

 Başarılı insanların hikayelerini bilmek özellikle çok fazla engelle karşılaştığınızı düşündüğünüz anlarda hedeflerine ulaşmak isteyen herkesin zorluklar yaşadığını fark etmenizi sağlar. Birçok zorluğun üstesinden gelip hedefine ulaşmış insanları örnek alırsanız pes etmeyi son çözüm olarak bile görmezsiniz. Sadece engellerin size özgü olduğunu düşünmeyin ve çözüm odaklı olmaya çalışın.


Gelişiminizi Takip Edin

 Ne kadar yol aldığınızı, hedefe ne kadar yaklaştığınızı bilmek sizi sonuca varmak için motive edecektir. Plânınızın gerisinde olsanız bile motivasyonunuzu düşürmeyin aksine daha çok çalışmanız gerektiğini bilip süreci ileri taşıyacak şekilde kendinizi geliştirin.


Müzik Dinleyin

 Müzik dinlemenin motivasyonu artırıcı etkilerinin olduğunu savunan bazı görüşleri sizlerle paylaşmakta fayda görüyorum.

 İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Haşmet Altınölçek müziğin insan beyninde sevgi, öfke, korku, coşku vb. duyguların yönetildiği yer olan limbik sistemi hareket geçirdiğini belirtmektedir:“Müziğin duygu yönüyle meydana getirmiş olduğu etkilerin toplanıp organize olduğu ve değerlendirildiği yer, beyindeki limbik sistemdir. Bu sistem, beyindeki davranış ve heyecanlarımızı, temel biyolojik dürtülerimizi, belleğimizi ve öğrenmeyle ilgili bazı yapıların nöral mekanizmalarını içerir. Sevinç-keder, heyecan gibi duygu ve davranışlarımızı etkileyecek onları yönlendiren çeşitli olaylar, beyindeki limbik sistemin organizasyonuna uyarak yaşamımızda değer kazanmaktadır. Bu nedenle etkileme gücü olan müzikal bir eser, limbik sistemin bu özelliklerini harekete geçirerek, bireyin motivasyonunda ve davranışlarında değişiklik meydana getirebilmektedir.”

Sizler için kısa bir videoyu da buraya koymak istiyorum.Dilerseniz bu tarz videolardan da yararlanabilirsiniz. Unutmayın her şey sizin elinizde. Hayata pozitif bakın, motivasyonunuz yüksek tutun.






Etiketler: ,